KVALITA INOVÁCIA PROSPERITA III/1-2 1999 (96-97)

 

NOVÉ KNIHY

NEW BOOKS

 

 

MANAŽÉRSTVO KVALITY -- Prípadové štúdie

QUALITY MANAGEMENT -- Case Studies

 

The book Quality Management -- Case Studies contents 21 case studies from the most urgent trend of management in these days -- quality management. Slovak teachers have prepared the book as a handbook for courses related to quality management at Slovak universities under the frame of the Tempus/Phare project ISSUE (ISO Standards in Slovak University Education). While the project has the word ISO in its title, the book is oriented wider -- to quality management and management theory in general. This makes the book more flexible and usable.

Flexibility, transition and professionalism are the three key words that could characterised the book:

  • Flexibility is represented by using of independent case studies from different areas of management (strategy, human resources, auditing, economy, planning, organising) by possibility to teach the same case study by different particular methods and to different depth level, and by representing different industries. These give an opportunity to a teacher to create its own set of case studies that are usable for his/her condition of teaching (type of university, students' majors and terms).
  • Transition here is mean in frame of macro-economical environment in Slovakia and transition in mean of changes of education approaches and used methods at Slovak universities. The form of case studies can make visible the both -- the environment by its describing from the content point of view and the case studies from learning point of view. Students in this way can absorb the reality, learn about the subject and learn to learn at the same time.
  • Professionalism is seen not only at the first glance by keeping the book in hands, but more by the content of the case studies and by its formal division. The book contents a theoretical part as a material for comparison with a textbook, the methodology of case study solving and the case studies. Interesting in this book is framing of the case studies by two stories ("science chichtion") at the start and end of this part. This shows to students not only "dry" science, but also the humour and satiric sides of TQM and ISO 9000. What is more, the case studies are written under tutoring of western professors and had been examined before printing.

The book is very sympathetic step towards the modern teaching. The book can be recommended not only as the basic textbook in quality management courses at different universities in Slovakia, but also in management courses.

Manažérstvo kvality -- prípadové štúdie
Oriens, Košice 1998
1st edition, 253 pp.
ISBN: 80-88828-11-2
Martin MIZLA (editor)

 

Contact:

Martin MIZLA
Ekonomická univerzita
Podnikovohospodárska fakulta
Tajovského 13
041 30 Košice
Slovak Republic
tel: +421 95 62 238 14
e-mail: mmizla@economy.euke.sk

 

 

SIMULAČNÉ PROJEKTOVANIE SYSTÉMOV RIADENIA KVALITY

KRISTÍNA ZGODAVOVÁ

 

Monografia sa zaoberá problematikou, ktorá je autorke dôverne známa z  vlastnej praxe v projekčných organizáciách. Spracúva ju s využitím vedeckých a pedagogických poznatkov, získaných pôsobením na Technickej univerzite v Košiciach a najmä na základe spolupráce s firmami Messer Tatragas Bratislava, Whirlpool Slovakia Poprad, Embraco Slovakia Spišská Nová Ves a VSŽ Košice.


Jadrom monografie je riešenie aplikácie hrania rolí v procesoch riadenia kvality vybranou skupinou mužov a žien, z ktorých sa má v priebehu simulačného projektovania stať vysokovýkonný tím manažérov schopných definovať, modelovať a realizovať riadiace procesy tak, že sa dosiahne:



    • spokojnosť a lojálnosť zákazníkov i zamestnancov,
    • dobrý podnikateľský výsledok,
    • pozitívne sociálne a ekologické pôsobenie podniku na svoje okolie,
    • certifikovateľnosť systému kvality podľa ISO 9001, 9002, alebo 9003.

Čitateľ získa z monografie nielen konkrétne poznatky o simulačnom projektovaní systémov riadenia kvality s využitím noriem STN ISO radu 9000, kritérií totálneho manažovania kvality podľa EFQM modelu excelentnosti a nástrojov zlepšovania procesov a systémov, ale aj chuť získané vedomosti prakticky využiť. Prílohu monografie tvorí predspracovaný súbor listov na redefinovanie riadiacich procesov, podľa vytvorenej dekompozície SYSTEM: MADE-MASE®. Čitateľ tak v priebehu štúdia monografie môže hrať ľubovoľnú manažérsku rolu v systéme riadenia kvality.

Monografia je významným príspevkom k rozvoju totálneho manažovania kvality nielen v našom priemysle, ale aj v službách a vo verejnom sektore.

Oponenti:

Prof. Ing. Ivan Slimák, PhD.

Prof. Ing. Alexander Linczényi, PhD.

Prof. Ing. Jaroslav Nenadál, CSc.

 

Publikáciu si možno objednať v redakcii Q-IMPULZ Letná 9 alebo priamo u autorky.

Kristína Zgodavová: Simulačné projektovanie systémov riadenia kvality

Q-IMPULZ Letná 9 042 00 Košice

prvé vydanie, brožovaná, 100 strán textu, tabuliek a obrázkov

a príloha s 28 pracovnými listami

ISBN: 80-967144-4-9

 

 

TQM V PROCESE ZMIEN

MARTIN MIZLA

 

Publikácia TQM v procese zmien nazerá na manažérstvo kvality ako na proces rozvoja organizácie. To si vyžaduje predovšetkým pochopenie ľudskej stránky organizácie a systémových otázok tak, aby boli splnené ciele rozvoja kvality – dosiahnutie vyššej konzistentnosti organizácie, zlepšenie spokojnosti zákazníka a zníženie nákladov. Na dosiahnutie týchto cieľov je nevyhnutné pochopiť teóriu a metodológiu jej implementácie, ináč snaha o realizáciu TQM zostane len v rovine využívania metód, techník a nástrojov bez hlbších zmien vo vízii a filozofii manažovania, ktoré v skutočnosti TQM reprezentujú.

Publikácia ucelene popisuje teoretické aj praktické aspekty manažérstva kvality, najmä jej “mäkkých” častí. Je preto určená predovšetkým pre vrcholových a stredných manažérov, ktorým podáva obraz cieľovej kultúry organizácie, možných prekážok pri realizácii zmien na ceste k jej dosiahnutiu a návrh prechodu k cieľovej kultúre organizácie. Na ilustráciu sú uvedené príklady z praxe slovenských organizácií, ktoré prechádzajú transformáciou z bývalých štátnych podnikov.

Autor v šiestich kapitolách chápe manažérstvo ako uvedomelé prekonávanie tých bariér, ktoré obmedzujú organizáciu v dosahovaní jej cieľov a na tomto základe podáva originálny model organizácie, vymedzuje kvalitu prostredníctvom mixu kvality (pohľady a dimenzie), určuje cieľový stav kultúry organizácie – TQM a jeho interakciu s ISO 9000, ďalej rozoberá situáciu v TQM na Slovensku a navrhuje možné spôsoby prechodu organizácie na TQM a nakoniec chápe permanentnú zmenu ako nevyhnutnosť prežitia organizácie prostredníctvom vytvorenia kultúry učiacej sa organizácie. Každá časť publikácie obsahuje popri súčasnom stave a jeho možnej budúcej trajektórii aj historický pohľad na vývoj manažérskeho poznania cez prizmu kvality.

Podľa autora TQM ako manažérska filozofia musí byť realizované v rámci existujúceho jednotného kultúrneho rámca organizácie, čo znamená zmenu z taylorizmu, centrokracie a orientácie na “tvrdé” prvky na holistické a humanistické chápanie organizácie. Konečný stav kultúry organizácie by tak bolo možné nazvať kvalitizofiou reprezentovanou organizáciou aktívnou, otvorenou a učiacou sa.

Publikácia, svojim rozsahom útla, je plná originálnych a vysoko podnetných myšlienok a pohľadov doplnených obrázkami, grafmi a tabuľkami. Odporúčame túto publikáciu všetkým, ktorí sa manažérstvom kvality zaoberajú v praxi a nemala by chýbať v knižnici žiadneho vrcholového manažéra. Jej využitie je možné aj v pedagogickom procese na vysokých školách ako doplnkovej literatúry.

 

Publikáciu si možno objednať priamo u jej vydavateľa alebo prostredníctvom autora.

Martin Mizla: TQM v procese zmien

Oriens, Dvorkinova 14, 040 22 Košice

27 obrázkov a grafov, 19 tabuliek

prvé vydanie, brožovaná, 143 strán

ISBN: 80-88828-15-5


DOZADU         ABSTRAKTY         OBSAH