OBSAH [Content]

Josef Tošenovský, Darja Noskievičová: Statistické metody pro zlepšování jakosti

Statistické metody patří do nezbytného arzenálu prostředků umožňujících realizovat proces neustálého zlepšování, který představuje jeden ze základních principů moderního přístupu k řízení jakosti. Jednoduché statistické nástroje jsou v praxi již dlouhou dobu známé a stále častěji aplikované (Paretova analýza, klasické Shewhartovy regulační diagramy). Při řešení praktických problémů je však třeba hledat vhodné modifikace známých metod pro specifické podmínky, využívat i metody složitější a umět správně interpretovat výsledky.

Cílem publikace je poskytnout zájemcům v dostupné formě ucelenou informaci o řadě statistických metod, které mohou přispět k zajištění jakosti ve všech fázích výrobního procesu, a zaplnit tak mezeru na trhu s odbornou literaturou pro oblasti řízení jakosti a zlepšování procesů.

Kniha je rozdělena do tří částí (předvýrobní, výrobní a povýrobní etapy), do kterých jsou zařazeny metody nejvíce využívané v zahraničních firmách, avšak v našich podnicích poměrně málo známé. Jsou ale diskutovány i známé metody, doplněné o nejnovější poznatky. Uvedené metody by měly přispět k zajištění strategických cílů každé etapy. V předvýrobní etapě jde o zajištění jakosti a robustnosti výrobku už ve fázi konstrukčního návrhu a technologického projektu. Hlavním cílem je zde stanovit, které parametry (faktory) mají největší vliv na sledované ukazatele jakosti a jakou úroveň by měly mít. K řešení těchto úkolů jsou velmi vhodné metody plánování experimentů a analýza rozptylu (ANOVA). Ve výrobní etapě jde zejména o účinnou regulaci procesu, směřující k dosažení maximální úrovně jakosti a minimalizaci ztrát. Rozhodujícími nástroji pro řešení těchto úloh jsou vhodně zvolené regulační diagramy a Taguchiho metody on-line. V oblasti statistické regulace procesů (SPC) nejsou uvedeny jen známé klasické Shewhartovy regulační diagramy, pokryté normou ČSN ISO 8258, ale jsou objasněny i metody SPC vhodné např. pro detekci malých odchylek v procesu (CUSUM, EWMA), pro korelovaná data (dynamický EWMA diagram), pro sledování více znaků jakosti najednou (Hotellingův diagram), pro nenormálně rozdělené znaky jakosti, pro procesy s nízkým stupněm opakovatelnosti. V rámci povýrobní etapy se připravují finální produkty k expedici a hodnotí se účinnost výrobního procesu. Proto jsou v knize do této etapy zařazeny metody hodnocení způsobilosti procesu a statistická přejímka.

Všechny diskutované metody jsou vysvětleny zejména na příkladech, teorie je omezena na nezbytné minimum (potřebné základní poznatky z teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky jsou obsaženy v první kapitole).

Kniha má 362 strany, text je doplněn velkým počtem obrázků, schémat a tabulek. Výklad je pojat tak, aby publikace mohla sloužit i jako uživatelská příručka.

Publikace je určena jak pracovníkům podnikové sféry, kteří se zajímají o progresivní metody vhodné pro zlepšování jakosti a snižování nákladů, tak pro učitele a studenty technických a ekonomických oborů, kteří se zabývají řízením jakosti a zlepšováním procesů.

Knihu lze zakoupit v nakladatelství Montanex Ostrava (tel.: 00420 69 662 1161) nebo ve vybraných knihkupectvích s odbornou literaturou v České republice.

Josef Tošenovský, Darja Noskievičová: Statistické metody pro zlepšování jakosti

Vydal: Montanex , a.s., Výstavní 10, 730 40 Ostrava, Česká republika,

v roce 2000

104 obrázky a grafy, 57 tabulek

první vydání, brožované, 362 strany

ISBN: 80-7225-040-X


OBSAH [Content]