KVALITA INOVÁCIA PROSPERITA III/1-2 1999 (i - v)

 

ABSTRAKTY

 

INOVÁCIA A INTEGRÁCIA V RIADENÍ SLUŽIEB VEREJNOSTI

ADRIENNE CURRY AND ALEXANDRIA BRYSLAND

Autorky: Adrienne Curry, University of Stirling, UK

Alexandria Brysland, University of Stirling, UK

Abstrakt: Článok si kladie za cieľ zjednotiť celý rad prúdov v riadení služieb verejnosti, ktoré počas posledných niekoľkých rokov priťahovali veľkú pozornosť. Bolo vypracovaných mnoho metód a systémov riadenia, aby pomohli naplniť ciele nových programov vo verejnom sektore. Existuje však riziko, že by sa mohli ďalej vyvíjať systémom ad hoc alebo roztrieštene, a tým by mohlo vzniknúť riziko, že spôsobia viac zmätkov/chaos ako vytvoria systém a jasnosť. Keďže už z definície prostredia verejného sektoru je zrejmé, že ide o zložitý systém, bude to do budúcnosti predstavovať závažný problém. Je preto potrebné vysvetliť kontext verejného sektoru, v  ktorom sa služby majú poskytovať a zároveň zdôrazniť najvhodnejšie nástroje riadenia, ktoré sa pri riadení služieb dajú použiť a zjednotiť problémy tak, aby sme vytvorili logický, zrozumiteľný obraz vo forme jednoduchého ”loop” modelu služieb toho, čo je praxi možné a uskutočniteľné.

 

 

 

TQM VO VYŠŠOM VZDELÁVANÍ: EURÓPSKY MODEL

TAUNO KEKÄLE

Autor: Dr. Tauno Kekäle, University of Vaasa, Finland

Abstrakt: Zavádzanie riadenia pomocou systému TQM je, ako je vidieť s mnohých článkov prezentujúcich výsledky výskumu, veľmi obtiažne. V oblasti vyššieho vzdelávania je situácia dokonca ešte horšia, kultúra TQM je pre mnohých cudzia, aj keď mnohí pedagogickí pracovníci sami poznajú a prijímajú jej zásadné myšlienky. Okrem toho, podľa nášho názoru, je len málo oblastí, v ktorých by sa organizácie zakladali na tak odlišných hodnotách a predpokladoch ako tomu je vo vyššom vzdelávaní. Popísané neúspechy sú vo väčšine prípadov neúspechy určitej metódy v určitom prostredí. Úspech alebo neúspech v oblasti riadenia kvality vo vyššom vzdelávaní môže, ako to naznačuje aj tento článok, závisieť od zvolenia správnych prvých krokov pre TQM prístup. Tento príspevok navrhuje model založený na predchádzajúcom výskume a prezentuje dva prípady na zdôraznenie možných výhod.

 

 

 

HODNOCENÍ EFEKTÍVNOSTI SYSTÉMU MANAŽMENTU JAKOSTI

JAROSLAV NENADÁL

Autor: prof. Ing. Jaroslav Nenadál, CSc., VŠB TU Ostrava, ČR

Abstrakt: Skúsenosti získané budovaním, certifikáciou a udržiavaním systémov managementu kvality podĺa noriem ISO radu 9000 z r. 1994 vedú k poznaniu, že značná časť týchto systémov sa prejavuje iba formálne, bez významnejších efektov. Dovodom je absencia mnohých základných princípov efektívnosti systémov managementu kvality. V článku je popísaný možný prístup k aplikácii jedného z týchto princípov - princípu efektívnosti. Sú tu definované dve oblasti efektívneho posobenia systémov managementu kvality (interná a externá) a pre každú z nich sú navrhnuté vhodné ukazatele efektívnosti. Tieto ukazatele sú zaujímavé s ohľadom na požiadavky novej normy ISO 9001:2000, kde sú vyžadované okrem iného aj procesy merania výkonnosti a efektívnosti systému managementu kvality ako súčasť preskúmavania vedením.

 

 

 

OSOBNÁ EXCELENTNOSŤ A AUTO-EKOLÓGIA

GEJZA TIMČÁK

Autor: doc. Ing. Gejza Timčák,CSc., TU FBERG Košice, SK

Abstrakt: Osobná excelentnosť – výnimočnosť je koncept, ktorý po desaťročia bol zatlačený do pozabudnutia. V súčasnosti sa ale nenáhlivo začína na Slovensku znovu objavovať. Bez motivácie k osobnej excelentnosti nie je totiž možné vizualizovať kladnú budúcnosť krajiny. Článok poukazuje na niektoré metodické a tréningové prostriedky k dosahovaniu osobnej výbornosti v zmysle profesionálnom aj humánnom. Uvádza aj základné postupy auto-ekológie, ktorá je jednou z tréningových prostriedkov pre dosahovanie udržateľnej excelentnosti a úspešnosti.

 

 

 

ČO CHÝBA NAŠIM FIRMÁM K DOSIAHNUTIU EXCELENTNOSTI?

EDITA HEKELOVÁ

Autorka: doc. Ing. Edita Hekelová, CSc., STU Strojnícka fakulta Bratislava, SK

Abstrakt: Cieľom článku je popísať niektoré faktory ktoré vplývajú na excelentosť firiem. Podľa názoru autorky najčastejšie u našich firiem je nadostatočné etické správanie sa vo vzťahu zákazník – manažér firmy – zákazník. Článok sa zaoberá sociálnymi a etickými dimenziami, etickým oceňovaním.

 

 

METODIKA STANOVENIA NEPRESNOSTI TECHNOLOGICKEJ SÚSTAVY

VO VÝROBNOM PROCESE

MILAN BOROVIČKA A ALEXANDER JANÁČ

Autori: doc. Ing. Milan Borovička, CSc. STU MTF Trnava, SK

prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. STU MTF Trnava, SK

Abstrakt: Kvalita výroby je priamo podmienená výrobnými presnosťami dosahovanými výrobným zariadením čo podmieňuje presnosť parametrov výrobkov. Článok popisuje metodický postup výpočtu nepresnosti výrobného zariadenia, ktorým sa obrábajú výrobky vo výrobnom procese.

 

 

 

VIACFAKTOROVÁ KVANTITATÍVANO – MARKETINGOVÁ METÓDA PROGNÓZOVANIA

DUŠAN MALINDŽÁK ml. A DUŠAN MALINDŽÁK st.

Autori: Ing. Dušan Malindžák - Phd študent University of Luton, UK

prof. Ing. Dušan Malindžák, CSc. TU FBERG Košice, SK

Abstrakt : Tento dokument popisuje nový pohľad na problematiku prognózovania predaja výrobkov. Uvedený prístup navrhuje kombinovať kvantitatívne techniky prognózovania s marketingovými metódami prieskumu trhu a ekonomického okolia skúmanej firmy v snahe zdokonaliť očakávané budúce vplyvy pri vytváraní prognóz. Podobne aj pri navrhovanom kvantitatívnom prístupe je zohľadnená priorita aktuálnych údajov pred údajmi z minulosti. Zlúčením viacerých parametrov pri vytváraní prognózy by sa mala dosiahnuť väčšia presnosť prognózy predovšetkým v rýchlo sa meniacich podmienkach trhovej ekonomiky.

 

 

 

TAGUCHIHO STRATOVÁ FUNKCIA A MERANIE PRÍNOSOV ZO ZLEPŠOVANIA KVALITY

MILAN TEREK – ĽUBICA HRNČIAROVÁ – FRANTIŠEK PELLER

Autori: doc. Ing. Milan Terek, PhD., Ekonomická univerzita Bratislava, SK

Ing. Ľubica Hrnčiarová, PhD., Ekonomická univerzita Bratislava, SK

doc. RNDr. Ing. František Peller, PhD. Ekonomická univerzita Bratislava, SK

Abstrakt: V článku sa uvádzajú možnosti merania prínosov zo zlepšovania kvality pomocou Tguchiho stratovej funkcie. Uvádzajú sa tri základné tvary stratovej funkcie. V článku sa podrobnejšie analyzuje prípad, keď sa cieľová hodnota uvažovanej výkonovej charakteristiky rovná nejakej nenulovej konštante ( prípad ”The nominal is best”). Keď sa predpokladá stabilita procesu a znalosť strednej hodnoty a smerodajnej odchýlky výkonovej charakteristiky, možno vypočítať očakávanú stratu. Keď vieme odhadnúť náklady, ktoré sú spojené s realizáciou rôznych plánovaných aktivít (so známou smerodajnou odchýlkou uvažovanej výkonovej charakteristiky), možno ich porovnať s vypočítanými očakávanými stratami a nájsť optimálnu aktivitu.

 

 

 

ŠTATISTICKÉ RIADENIE KVALITY

(Indexy spôsobilosti a ich testovanie)

ĽUBICA HRNČIAROVÁ A MILAN TEREK

Autori: Ing. Ľubica Hrnčiarová, PhD., Ekonomická univerzita, Bratislava, SK

doc. Ing. Milan Terek, PhD., Ekonomická univerzita, Bratislava, SK

Abstrakt: V rámci riadenia kvality pod spôsobilosťou procesu budeme rozumieť schopnosť procesu vyhovieť technickým alebo iným požiadavkám. Najčastejšie sa tieto požiadavky zadávajú určením požadovanej hodnoty a tolerančných hraníc. Ideálny stav z hľadiska spôsobilosti procesu nastane, ak sa ukazovateľ kvality vyrobenej jednotky rovná požadovanej hodnote. Je prakticky nemožné, aby v praxi nastal takýto stav pre každú vyrobenú jednotku. Vyrobená jednotka sa považuje za zhodnú s požiadavkami, ak sa sledovaný ukazovateľ kvality vyrobenej jednotky nachádza medzi tolerančnými hranicami. Na meranie spôsobilosti procesu možno použiť viac typov indexov spôsobilosti (Capability Indeces), ktoré sa líšia spôsobom výpočtu, vlastnosťami a podmienkami použiteľnosti. V praxi najviac používaným indexom spôsobilosti je index . V článku popisujeme testovanie hypotéz indexov a .

 

 

 

K NIEKTORÝM OTÁZKAM SLEDOVANIA POŽIADAVIEK, OČAKÁVANÍ A SPOKOJNOSTI ZÁKAZNÍKOV

DRAHOSLAVA ŠÚLEKOVÁ A SOŇA HURNÁ

Autorky: Ing. Drahoslava Šúleková, TU Košice, SK

Ing. Soňa Hurná, CSc., TU FBERG Košice, SK

Abstrakt: V článku sú popísané niektoré metódy a prístupy sledovania požiadaviek a očakávaní zákazníka, ako aj systematické zisťovanie spokojnosti resp. nespokojnosti zákazníka s predávanými výrobkami a službami. Článok poukazuje aj na fakt, že posudzovať spokojnosť zákazníkov iba na základe sťažností, ako to robia mnohé slovenské firmy, nemôže byť považované za komplexné ale malo by byť doplnené o ďalšie spôsoby. Inak by to mohlo mať neblahé následky na ich konkurencieschopnosť, ale aj na samotnú existenciu firmy. Článok sa tiež zaoberá problematikou prechodu firiem z produktovej orientácie na orientáciu na zákazníka. V závere článok zdôrazňuje potrebu prechodu kultúry firmy na kultúru kvality.

 

JSOU POSTUPOVÉ DIAGRAMY DOSTATEČNÉ PRO ZDOKONALOVÁNÍ PROCESÛ SYSTÉMU JAKOSTI?

ROMAN PRÁŠEK

Autor: Ing. Roman Prášek

Abstrakt: Podniky v současnosti při budování systémů jakosti jsou postaveny před problém jak zdokumentovat procesy a následně při udržování systémů jakosti pomocí čeho zdokonalovat tyto procesy. V současných systémech jakosti jsou postupové diagramy chápány jako standard pro popis procesů, vyjádření formy a obsahu vazeb mezi procesy. Podniky tvoří dokumentaci procesů ve většině případů pomocí postupových diagramů a doplňují symboly o verbální popisy. V textu článku se autor zabývá vhodností postupových diagramů při popisu a zdokonalování procesů. Nabízí čtenáři, uživateli dokumentace systému jakosti vhodné nástroje pro popis a zdokonalování procesů systému jakosti.

 

 

FMEA PROCESOV RIADENIA KVALITY

KRISTÍNA ZGODAVOVÁ

 

Autoka: Doc. Ing. Kristína Zgodavová, PhD. TU FEI LPI, Košice, SK

Abstrakt: Článok pojednáva o možnostiach a účelnosti použitia rizikového čísla pri interných auditoch procesov riadenia kvality. Pre určenie rizikového čísla je potrebné skúmať nielen to, či sú vyžadované činnosti obsiahnuté v príručke kvality, či sa prakticky riadne vykonávajú, ale aj to, aký má ich vykonávanie dopad na dosahovanú úroveň kvality produkcie. Účelnosť takéhoto postupu sa rýchlo a výrazne prejaví v znižovaní dôvery ľudí k rozvíjaniu princípov a zásad moderných postupov riadenia kvality a v racionalizácii systému riadenia kvality v podniku ako celku. Použitie rizikového čísla je podmienené nielen vedením záznamov o poruchách kvality produkcie, ale aj o situáciách, za ktorých oni vznikli, čo nebýva vždy jednoduché. Znalosť metódy FMEA sa v článku predpokladá.

 

 

 

ABSTRACTS

 

INNOVATION AND INTEGRATION IN PUBLIC SERVICE MANAGEMENT

ADRIENNE CURRY AND ALEXANDRIA BRYSLAND

Authors: Adrienne Curry, University of Stirling, UK

Abstract:: This paper aims to draw together a number of strands in the management of public services, which over the last few years have attracted a good deal of attention. Management techniques and frameworks have been proposed to help meet the objectives of the new agendas in the public sector but there is a danger that they might evolve in either an ad hoc or piecemeal fashion, thereby risking to cause more confusion than structure and clarity. As the public sector environment is by definition complex, this is potentially a very serious issue. It is therefore necessary to explain the public sector context in which services have to be delivered, highlighting the most appropriate management tools applicable to service management and drawing the issues together to paint a logical, comprehensible picture in the form of a service loop model of what is possible and feasible.

 

 

 

TQM IN HIGHER EDUCATION: AN EUROPEAN MODEL

TAUNO KEKÄLE

Author: Dr. Tauno Kekäle, University of Vaasa, Finland

Abstract:: Implementing TQM is, according to many research papers, difficult. In higher education the situation is even worse; the culture of TQM is foreign, even if the educators themselves can understand and accept the underlying philosophy and, furthermore, to our opinion, there are few fields where the organizations would be based on as differing values and assumptions as higher education. The described failures are most often failures of a certain method within a certain environment. The success or failure in quality management in higher education may, as this paper suggests, depend on choosing the right first steps for a TQM approach. This paper proposes a model based on earlier research and presents two cases to highlight the possible advantages.

 

 

 

 

 

 

THE ASSESSMENT OF QUALITY MANAGEMENT SYSTEMS EFFECTIVENESS

JAROSLAV NENADÁL

Author: Prof. Ing. Jaroslav Nenadál,CSc., VŠB TU Ostrava

Abstract:: The experience have obtained during building, certification and maintenance of quality management systems according to the ISO 9000 family standards issued in 1994 can lead to the cognition that a lot of these systems works only by formal way without any important effects. The main cause of it is an absence of many basic principles asked for quality management systems effectiveness. The article analyses a possible application of one of these principles - the effectiveness principle. Two main areas (internal and external) of effective acting of quality management systems are defined and a suitable effectiveness indicators are proposed for every area. These indicators can be interesting from the point of view of a new ISO 9001:2000 standard. There are required also processes of quality management systems performance and effectiveness measurement as an integral part of management review.

 

 

 

PERSONAL EXCELLENCE AND AUTO-ECOLOGY

GEJZA TIMČÁK

Author: doc. Ing. Gejza Timčák,CSc., TU FBERG Košice, SK

Abstract:: Personal excellence is a concept that was for decades pushed into oblivion and it is now being rediscovered only at a very leisurely pace in Slovakia. Still, without personal excellence no vision of future of a country could be drafted. The paper presents some of the tools that could be used for achieving personal excellence both in professional and humane sense. The basic techniques of auto-ecology – one of the training tools for achieving excellence are also given.

 

 

 

WHAT IS LACKING TO OUR FIRMS TO ACHIEVE

THE EXCELLENCE?

EDITA HEKELOVÁ

Author: doc. Ing. Edita Hekelová, CSc., STU Bratislava, SK

Abstract:: This document is aimed to the some factors which have the influence on the excellence of any firms. In author’s opinion what mostly absents in our firms, it in firms, it is ethical behaviour in the relationship firms – customers and managers of the firms – employees. Author writes about social and ethical dimensions, ethical awareness.

 

METHOD DETERMINE INACCURATE OF TECHNOLOGY SYSTEM IN MANUFACTURING PROCESS

MILAN BOROVIČKA A ALEXANDER JANAČ

Authors: doc. Ing. Milan Borovička, CSc. STU MTF Trnava, SK

prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. STU MTF Trnava, SK

Abstrakt:: The topic description the method of procedure calculation inaccurate manufacturing machinery with which machining product in manufacturing process. The quality of product depend from inaccurate of manufacturing machinery.

 

 

 

MULTI FACTOR QUANTITATIVE - MARKETING FORECASTING METHOD

DUŠAN MALINDŽÁK ml. A DUŠAN MALINDŽÁK st.

Authors: Ing. Dušan Malindžák - Phd študent University of Luton, UK

prof. Ing. Dušan Malindžák, CSc. TU FBERG Košice, SK

Abstract:: This article describe the new view on the prognosis of selling products. This approach suggest the combination of quantitative technique of prognosis with marketing methods of market, and economical surrounding of analysing company with the goal to take into-account the expected future influenced by producing of prognosis. The same way also by quantitative approach is accepted the priority of actual parameters in front of past parameters. By adding more parameters together by prepaying prognosis it could be reached higher accuracy for prognosis, especially by quickly changing conditions of market economy.

 

 

 

TAGUCHI`S LOSS FUNCTION AND THE MEASUREMENT OF

THE QUALITY IMPROVEMENT BENEFITS

ĽUBICA HRNČIAROVÁ - MILAN TEREK – FRANTIŠEK PELLER

Authors: doc. Prof. Milan Terek, PhD., Ekonomická univerzita Bratislava, SK

Ing. Ľubica Hrnčiarová, PhD., Ekonomická univerzita Bratislava, SK

doc. RNDr. Ing. František Peller, PhD. Ekonomická univerzita Bratislava, SK

Abstract:: This article deals with the possibilities of the measurement of the quality improvement benefits with aid of the Taguchi loss function. Three basic types of the loss function are given. We analyse the situation ”The nominal is best”. Supposing the stability of the process, the knowledge of the mean and standard deviation of the performance characteristic, we can calculate the expected loss. If we know to estimate the costs connected with the realisation of the different planed activities (with known standard deviation), we can compare its with the corresponding calculated expected losses and to make decision concerning the choice the best activity.

 

 

 

STATISTUCAL QUALITY CONTROL

(CAPABILITY INDECES AND THEIR TESTING)

ĽUBICA HRNČIAROVÁ A MILAN TEREK

Authors: Ing. Ľubica Hrnčiarová, PhD., Ekonomická univerzita, Bratislava, SK

doc. Ing. Milan Terek, PhD., Ekonomická univerzita, Bratislava, SK

Abstract:: Process capability is the process ability to accommodate technical and another requirements. These requirements are usually determined by target value and specification limits. It is an ideal state from point of view process capability that the quality of product is identical to target value. Introducing this state for every product it is almost impossible in the practice. Hence we consider product identical to it’s requirements if the quality of product is within required specification limits. In order to measurement process capability several indexes have been proposed. This article is oriented to hypothesis testing for indexes and .                                                                                    

 

 

 

SOME ASPECTS OF MONITORING THE CUSTOMER REQUIREMENTS,

EXPECTATIONS AND CUSTOMER SATISFACTION

DRAHOSLAVA ŠÚLEKOVÁ A SOŇA HURNÁ

Authors: Ing. Drahoslava Šúleková, TU Košice, SK

Ing. Soňa Hurná, CSc., TU FBERG Košice, SK

Abstract:: The paper describes some of the methods and approaches to the monitoring the customer requirement and expectations as well as systematic monitoring of customer satisfaction or customer dissatisfaction with the products and services of the company. The paper stresses out that the assessment of the customer satisfaction only by customers complains cannot be considered as the complex. Also other methods should be integrated into the assessment. Otherwise it can have very bad influence on the competitiveness and even on company survival. The paper deals also with the changeover of the company from product oriented into the customer oriented. In the end of the paper, the authors highlight the need for transition of the company culture into quality culture.

 

 

 

 

ARE THE FLOWCHARTS SUFFICIENT FOR THE IMPROVEMENT OF PROCESSES OF QUALITY SYSTEMS?

ROMAN PRÁŠEK

Author: Ing. Roman Prášek

Abstract:: Nowadays the companies solve a problem how to document the processes and consequently by what to improve these processes. In the quality systems the flowcharts are understood like a standard for the description of processes, the explanation of the flow types and their contents between the processes. The companies make the documentation of processes mostly with flowcharts added by verbal descriptions. In the article the author evaluates the flowcharts at the description and the improvement of processes. He offers reader, the user of the quality system documentation the suitable tools for the description and the improvement of the quality system processes.


OBSAH